Váci egyházmegye
mainImage
FŐOLDALHÍREINKPROGRAMOKNÉV- ÉS CÍMTÁRHITOKTATÁSFOTÓTÁRVIDEÓTÁR
SZAKPASZTORÁCIÓK
SZAMARITÁNUS SZOLGÁLATEGYHÁZMEGYEI KARITÁSZKÖNYVTÁRLEVÉLTÁREGYHÁZMEGYEI MÚZEUMEKIFKAFARNAUM HÁZVIDÉKFEJLESZTÉSI IRODAMATER SALVATORISEGYHÁZMEGYEI TVALTHANN HÁZ
AJÁNLÓ
TEMPLOMOK MISERENDJEEGYHÁZMEGYÉNKRŐLALAPÍTVÁNYAINKDOKUMENTUMTÁRTÉRKÉPKAPCSOLAT

» HÍREINK »

DON BOSCO A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBEN
2013. május 27.
Idén ünnepli centenáriumát a magyar szalézi rendtartomány. Ez alkalomból május 17-étől 26-áig tíz napos körutat tett hazánkban Don Bosco kézereklyéje, amelyet egy közel életnagyságú, a szentet ábrázoló viaszszoborban helyeztek el. A mai váci egyházmegyében már csak négy szalézi kötödésű plébánia van; az alábbiakban az ereklye itteni útjáról tudósítunk.

Balassagyarmatra, a palócok fővárosába május 22-én, szerdán délután három órakor érkezett Bosco Szent János ereklyéje. A rendőrségi felvezetés után a Szentháromság plébániatemplomban fogadta Stella Leontin plébános, majd a Szűz Mária, a Keresztények Segítsége tiszteletére megrendezett körmenetben vitték a szalézi plébániára, amelynek kertjében nagyszabású ünnepséget rendeztek a tiszteletére. Az ereklyét Hartai Gábor szalézi igazgató, plébános köszöntötte. A 17 órakor kezdődő szabadtéri püspöki szentmise alatt eleredt az eső. Beer Miklós váci megyés püspök éppen ezért rövidre fogta szentbeszédét. Arról szólt, hogy Isten egymásra bíz bennünket, így a szülőkre a gyermeket, akiknek az a dolguk, hogy formálják őket és közelebb vezessék Istenhez. Beszélt saját életéről is, aki, mint árvaságra jutott fiatal, a papokon keresztül tapasztalta meg Isten szeretetét és ismerte meg Don Boscót. A szentmise után a balassagyarmati fiatalok ünnepi műsort adtak, melynek keretén belül egy színdarabot is bemutattak a szalézi rend alapítójának életéből. A hívek késő estig imádkoztak az ereklye körül, másnap reggel pedig Ábrahám Béla tartományfőnök és Hartai Gábor atya szentmisét mutatott be az ereklye jelenlétében, ami után a hívek elbúcsúztatták templomuk névadóját.

Képek Balassagyarmatról

Csütörtökön katonai díszőrség és a Légierő Zenekar várta Don Boscót a szolnoki Belvárosi Nagytemplom előtt. Máthé György plébános köszöntötte az ereklyét, a szaléziakat valamint a helyi híveket. A plébános kiemelte: ilyen még nem volt, hogy hétköznap délben a szolnoki főplébánia templom ennyire megtelt volna. Beer Miklós megyéspüspök szentbeszédében hangsúlyozta, hogy, Don Bosco szellemi öröksége utat mutat a mai fiataloknak és minden hívő embernek. A szaléziak tevékenysége pedig Don Bosco szeretetpedagógiáját viszi tovább. Beer Miklós arról is beszélt, hogy két szent „találkozik” Szolnokon: Bosco Szent János ereklyéje és a boldoggá avatásra váró szolnoki születésű vértanú szalézi szerzetes, Sándor István. Máthé György plébános jelentette be, hogy Sándor István boldoggá avatásakor, október 19-én a mostani Ságvári Endre körutat átnevezik Boldog Sándor István körúttá.

Dr. Beer Miklós szentbeszéde:

Képek Szolnokról a cikk végén a galériában!

Don Bosco ereklyéje Szolnokról Egerbe ment, majd pénteken Kazincbarcikára. Szombat reggel onnan érkezett Nagymarosra az ereklye, és elsőnek a Gyerekmaros résztvevői találkozhattak vele a Duna-parti füves területen. Utána a Nagymarosi Ifjúsági Találkozón mutatkoztak be a szaléziak; itt is folyamatosan számos fiatal állta körül Don Bosco ereklyéjét. A délelőtt folyamán a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljai énekekkel és táncokkal fűszerezett programjukkal mozgatták meg a találkozó résztvevőit. Nagymaroson találkozott Don Boscóval a szerbiai Muzslyáról (Zrenjanin) érkezett csoport, akik Varga Zoltán atya vezetésével a helyi szalézi plébániáról zarándokoltak Péliföldszentkereszt érintésével Nagymarosra.

Képek Nagymarosról:

Szombaton délután érkezett Don Bosco ereklyéje Mogyoródra, ahol a Don Bosco nővérek óvodát működtetnek. Az ereklye jelenlétében a helyi, igen aktív szalézi munkatársi csoport megújította ígéretét. A hívek közül szép számmal ünnepi népviseletbe öltözve jöttek a rendalapító ereklyéje elé. A Paskai László bíboros által bemutatott szentmisében elhangzott a helyi plébános, Tóth József Miklós külön erre az alkalomra írt Don Bosco miséje. Tóth József Miklós elmondta, hogy a művet elsősorban Don Bosco tiszteletére írta, de emlékezik vele Lisznyay Szabó Gáborra is, aki a szocializmus alatt több szalézi szerzetest is tanított titokban, és ő írt korábban Don Bosco-, valamint Szalézi misét is.

Képek Mogyoródról:

Az országot Bánrévénél vasárnap délután hagyta el az ereklye.

(M. B. – szaleziak.hu – MTI)

vissza »
Akadálymentes változat
MAI NÉVNAP

2017. augusztus 22. kedd

Menyhért és Mirjam

OLVASMÁNY / ZSOLOZSMANAPI EVANGÉLIUM

A gazdag ifjú távozása után Jézus így szólt tanítványaihoz: „Bizony, mondom nektek: A gazdag nehezen jut be a mennyek országába. Újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia Isten...

tovább »

LEGKÖZELEBBI 5 ESEMÉNY
ESEMÉNYTÁR
NEXONWEB BELÉPÉSHÍRBEKÜLDÉSLEVELEZŐRENDSZER

A honlap megtekintéséhez ajánlott böngésző: Chrome vagy Firefox legújabb verziója - RSS hír csatornánk

Az oldalon található anyagok módosítás nélkül a vaciegyhazmegye.hu forrásmegjelöléssel felhasználhatók.

Váltás mobil nézetre

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.